Polacy rzadko sięgają po ten zdrowy ser, a ja robię z niego puszyste placuszki. Sprawdź ten prosty przepis
Placuszki z sera są daniem smacznym i prostym w przygotowaniu. Zwykle sięgałam po twaróg półtłusty lub sernikowy. Placuszki wychodziły smaczne, ale czegoś im brakowało. W końcu odkryłam ser ricotta. Produkt jest bardzo popularny we Włoszech i zapewnia daniom oraz deserom aksamitne wykończenie. To już zasługa wilgotności sera ricotta. Jest on łagodny i bardzo delikatny. Dlatego do placuszków będzie jak znalazł.
Sięgnij po ser ricotta
Ser ricotta z wyglądu przypomina nasz swojski twaróg. Ma wysoką zawartość białka i witaminy A, D, E i K. Smaczny produkt rodem z Włoch dostarczy nam też solidnej porcji wapnia. Wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem i kremową konsystencją. Ma dużo więcej tłuszczu od dobrze nam znanego twarogu.
Ser ricotta doskonale nadaje się, by przygotować z niego placuszki. Danie wyjdzie puszyste, a wręcz piankowe. Leciutkie i kremowe możemy podać na śniadanie, deser i podwieczorek. Placuszki z sera ricotta są dziecinnie proste w przygotowaniu. Przydadzą się tu mleko, jajka i mąka. Odrobina cukru też nie zaszkodzi. Placuszki z ricotty najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy.
Przepis: Placuszki z ricotty
Pyszne placki z prostych składników.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 393 w każdej porcji
 
Składniki
- 250 g sera ricotta
 - 125 ml mleka
 - 2 duże jajka
 - 100 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki cukru
 - 2 łyżki oleju
 - szczypta soli
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikowDo miski przełóż ser ricotta, wlej mleko, wsyp cukier i dodaj żółtka. Składniki połącz rózgą kuchenną. Powinna powstać masa o gładkiej konsystencji. Wlej olej i ponownie wymieszaj składniki.
 - Ubijanie białekDo składników w misce przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Dokładnie połącz wszystko rózgą kuchenną. Białka ubij na sztywno, delikatne dodaj je do przygotowanej masy. Wszystko wymieszaj szpatułką.
 - Smażenie placuszkówNa patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcję ciasta i smaż placuszki 2-3 minuty na złoty kolor.
 
Z czym podawać placuszki z ricotty?
Placuszki z ricotty wychodzą wyjątkowo puszyste i rosną jeszcze na patelni. Będą smakować posypane cukrem pudrem i podane z konfiturą. Do tego lekkiego i prostego dania pasuje też twarożek, miód, a latem owoce sezonowe. Ser ricotta można wykorzystać do przygotowania sosów, past i sałatek. Sernik z ricotty wyjdzie kremowy i aksamitny jak żaden inny.